ΣΑΤΑ

ΣΑΤΑ

Δημοσίευσηαπό pmakry » 27 Ιαν 2016, 16:59

από πού μπορώ να δω τι μπορεί να πληρωθεί από τη σατα; προφανώς τεχνικό πρόγραμμα αλλά σε περίπτωση που ένα έργο που αφορά την άρδευση θεωρηθεί από τον επίτροπο ως αναπτυξιακό και το εγκρίνει να πληρωθεί από σατα, υπάρχει θέμα;
pmakry
 
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2015, 16:43

Re: ΣΑΤΑ

Δημοσίευσηαπό dimos » 29 Μαρ 2016, 09:48

Η ΣΑΤΑ διατίθεται:

- αποκλειστικά και μόνο για την εκτέλεση έργων και την εκπόνηση μελετών και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή οποιασδήποτε άλλης δαπάνης. (ΥΠΕΣΔΔΑ 13654/98)

- Ως δαπάνες, που δύνανται να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), νοούνται αυτές που αφορούν σε προμήθειες μονίμων εξοπλιστικών μέσων ή μηχανικού εξοπλισμού τεχνικού ή αναδιοργανώσεως υπηρεσιών, ή σε προμήθειες κεφαλαιουχικών αγαθών, προοριζομένων αποκλειστικά για κατασκευές μονίμων ή ημιμονίμων εγκαταστάσεων ή έργων. Κάθε άλλη δαπάνη, στα πλαίσια των επενδυτικών δραστηριοτήτων των Ο.Τ.Α., που αντλεί σχετική πίστωση από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, είναι μη νόμιμη. (Ελ. Συν. Πράξη 3/2010 Τμ. 7)

Σε περιπτώσεις όπου η εντελλόμενη δαπάνη δεν εμπίπτει στις περιοριστικά αναφερόμενες δαπάνες που χρηματοδοτούνται νομίμως από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων -Σ.Α.Τ.Α. (πχ που αφορά σε εκπόνηση τοπογραφικών διαγραμμάτων, οι οποίες θεωρούνται προπαρασκευαστικές εργασίες που δεν συνδέονται ακόμη με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων), δεν είναι νόμιμη. (Ελ. Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 90/2014)

Όσον αφορά στις μελέτες, που εκπονούνται με σκοπό την αποτύπωση και περιγραφή ενός χώρου (όπως π.χ. οι τοπογραφικές μελέτες) και δεν συνδέονται, επομένως, άμεσα με την κατασκευή έργου, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι εν λόγω μελέτες εμπίπτουν στην έννοια της «επενδυτικής δραστηριότητας» ενός φορέα, εφόσον αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο για τη σύνταξη άλλων μελετών, που αποτελούν απαραίτητη κατά νόμο προϋπόθεση για το σχεδιασμό και την εκτέλεση έργου στο χώρο αυτό. Συνεπώς, νομίμως χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων (Σ.Α.Τ.Α.) δαπάνη Ο.Τ.Α., η οποία συνυφαίνεται, έστω και έμμεσα, με επενδυτική δραστηριότητα αυτού. (Ελ.Συν.Κλιμ.Τμ.7 Πράξη 85/2015)

Ποσοστό μέχρι 12% της ΣΑΤΑ μπορεί να διατίθεται προς αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών που διαπιστώνονται κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα τακτικά ή έκτακτα έσοδα τους. Για το σκοπό αυτόν απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. (παρ 1 άρθρο 36 Ν. 3801/09 με την οποία προστέθηκαν εδάφια στην περίπτωση δ' της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α)

Επιτρέπεται η λήψη δανείου με ασφάλεια την εκχώρηση εσόδων από εξειδικευμένες επιχορηγήσεις ή από το τμήμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), που προορίζονται για επενδυτικές δραστηριότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Σ.Α.Τ.Α.), υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειο συνάπτεται για την εξυπηρέτηση ή εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών ή δράσεων, που προβλέπονται από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) ή την εξειδικευμένη επιχορήγηση. (παρ 3 άρθρο 36 Ν. 3801/09)

Δεν είναι σύννομη η διάθεση από τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α., Αναπτυξιακούς Συνδέσμους αυτών κ.λ.π. πόρων, οι οποίοι, στο πλαίσιο των Κ.Α.Π. έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων (1/3 ποσοστού εκ του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) προς κάλυψη οιασδήποτε δαπάνης, η οποία δεν συνυφαίνεται, απολύτως, με επενδυτική δραστηριότητα. (ΓνΝΣΚ 458/2008)

Δεν απαιτείται να πιστοποιείται η ένταξη του επίμαχου έργου στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», καθόσον, ανεξαρτήτως του εάν το οικείο έργο είχε ενταχθεί ή όχι στο ανωτέρω πρόγραμμα, αρκεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία διατέθηκε νομίμως, ποσό για την εξόφληση του έργου, κατόπιν ανακατανομής αδιάθετης ΣΑΤΑ 2010 του τέως Δήμου. (Ελ. Συν. Πράξεις τμ. 7 πράξη 72/2012)

Τα παραπάνω τα εχει η ΔΗΜΟΣΝΕΤ στο:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ » ΕΣΟΔΑ ΟΤΑ » 1 ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ » 13 ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ » 131 Επιχορηγήσεις από θεσμοθετημένους πόρους για επενδυτικές δαπάνες » 1311 ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών των δήμων
dimos
 
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 28 Απρ 2015, 14:41


Επιστροφή στο ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron